A farsang története
2018. február 18. írta: Szigetvári~Takács Magdolna

A farsang története

 farsang a tél temetése, a tavasz köszöntése. Ez a tél végi ünnep vízkereszttől, január 6-tól hamvazószerdáig, a húsvét előtti 40. napig tart. Maga a szó a vaschang bajor-osztrák jövevényszóból származik, ami régen csak a böjt előtti napokat jelölte. Régen ez volt az utolsó alkalom a szórakozásra. Véget ért a téli pihenő időszak. A tavasz beköszöntésével ugyanis elkezdődtek a dolgos hétköznapok. A farsang jellegzetes étele a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Számos vidéken azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt.

farsang1.jpg

 

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta élere. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó hónapjaiban, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák,  a nap elgyöngül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, a boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni a gonoszt. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon.

Bálok, mulatságok: A valódi farsang, amikor legtöbbet vigadoztak az emberek, az csak a farsang farkának nevezett három nap: vasárnap, hétfő, kedd. Ilyenkor táncmulatságokat rendeztek. Ezeknek a táncmulatságoknak a célja a párválasztás volt. A lányok bokrétát adtak a  kiválasztot fiúknak, akik azt a kalapjukra tűzték. A fiúk azt a leányt vitték először táncba, akitől az első csokrot kapták.

Köszöntők: Farsang utolsó napjaiban házról házra jártak a köszöntők, akik tarisznyákat, kosarakat vittek magukkal. versikékkel, jókivánságokkal köszöntötték a házigazdát, aki ezt adománnyal köszönte meg. Többnyire tojást, húst, kolbászt, szalonnát adtak. Amelyik házban nem kaptak semmit, ott csúfolódó vesikéket, mondókákat mondtak. 

A farsangi maszk: Az ünnepkör jellegzetes játéka az álarcos alakoskodás volt. A kifestett jelmezbe öltözött éneklő menetet zenészek kísérték végig az utcákon. Gyakoriak voltak a vidám lakodalmas paródiák, ahol a menyasszony fiú, a vőlegény pedig lány volt.

mascheracarnevale.gif

Odakint még zord és hűvös az idő, de a meleg szobában lehet készülődni az iskolai álarcos mulatságra. A készülődéshez, vagy csak a szabadidő hasznos eltöltéséhez itt van néhány nyomtatható álarc, ami talán meghozza mindenki kedvét egy kis mókázáshoz

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkahonapok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014698386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása