OLVASÓNAPLÓ - Tatay Sándor: Kinizsi Pál
2019. április 27. írta: Szigetvári~Takács Magdolna

OLVASÓNAPLÓ - Tatay Sándor: Kinizsi Pál

A regény rövid története elolvasható a Wikipedián.

Diafilm:http://diafilm.osaarchivum.org/public/?fs=484

kinizsi1.jpg

Mielőtt Pál útra kelt volna, Titusz érkezett a várból egy csapat gyalogos katonával. Felelősségre vonta a legényt. korábbi viselkedéséért, de Kinizsi könnyedén elbánt a nagy hangú fickóval: a hombárba dobta.

kinizsi2.jpg

  • 3. fejezet: Pásztortűz

Sok mindent hallott Kinizsi az Erdély belsejéből Buda felé tartó úton, török dúlásról, urak kegyetlenkedéséről, árvízről, ragályról, de a fekete sereg sikereiről is. Már félúton járt, amikor az egyik este egy erdő szélénél pásztortüzet látott maga előtt. Megpihenni indult oda, de mielőtt odaért, egy történetbe hallgatott bele, mely Mátyás királyról meg a kolozsvári bíróról szólt. A történet végét Pál sem bírta ki hangos nevetés nélkül. A pásztorok fütyköst ragadva rohantak oda az idegenhez, de Kinizsi jó szándéka az arcán látszott, barátságos mosolyát látva a pásztorok feléje nyújtott kézzel fogadták, s hamarosan a tűz mellett együtt sütötte velük a fiú a szalonnáját, és hallgatta a következő mondát a Gömörben történtekről

kinizsi3.jpg

kinizsi4.jpg

kinizsi5.jpg

kinizsi6.jpg

 

kinizsi7.jpg

kinizsi8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkahonapok.blog.hu/api/trackback/id/tr7814702720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása