Februári jeles napok, népszokások, időjóslások
2018. február 02. írta: Szigetvári~Takács Magdolna

Februári jeles napok, népszokások, időjóslások

20190131085644_februar-41916011362.jpg

Február az év második hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta. Minden negyedik évben február 29 napból áll a megszokott 28 nap helyett, ezért ezt az évet szökőévnek nevezzük. Február a tél záró hónapja. Megesik, hogy a havas-jeges évszak ilyenkor tombolja ki magát. Ilyenkor mégis nagyon vidámak az emberek, hiszen akármilyen hideg is van, már mindenhol temetik a telet: farsangolnak. A hónap végétől már egyre melegebb idő várható. A hónap közepén feltűnnek az első seregélyek, a vége felé megérkeznek a nyári ludak a lassan olvadó vizekhez, és a fagymentes időben előbújjik a hóvirág. Az erdő azonban még télies, nehezen találnak táplálékot az állatok.

74_sorvalaszto.gif

Február 2. - Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Régi egyházi ünnep, a tűz megáldásának ideje. A katolikus templomokba gyertyát visznek az emberek, hogy azt a pap megszentelje. A szentelt gyertyának, mely Krisztus jelképe, gyógyító és mágikus erőt tulajdonítanak. A szentelt gyertyát a falra akasztják, vagy a ládafiában tartják. Ezt a gyertyát gyújtják meg keresztelőkor, halott búcsúztatásakor, ünnepeken, de a viharban a villámcsapás ellen is égetik.

Több időjárás- és termésjósló hiedelem kötődik e naphoz. A néphit szerint ekkor a medve felébred téli álmából, kijön a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és még legalább negyven napig tart a hideg. Ha zord és havas az idő ezen a napon, azt mondják:

"Gyertyaszentelő hidege, korai tavasz hírnöke."

"Gyertyaszentelőn ha esik a hó, fúj a szél, nem tart sokáig a tél."

 

untitled.png

 

 

Február 3. - Balázs napja

Az egészség, a termésvarázslás, a gonoszűzés, a madárűzés, az időjóslás és nem utolsó sorban a gyermekek balázsjárásának a napja.

Szent Balázs a torokbetegségek gyógyítójaként tisztelt szent. A legenda szerint egy özvegyasszony a fiát, akinek a torkán akadt egy halszálka, Szent Balázs imájával mentette meg a fulladástól. Az asszony hálája jeléül gyertyát adott a püspöknek, aki jólétet és egészséget ígért azoknak, akik gyertyát visznek a templomba. Emlékére alakult ki a Balázs áldás, balázsolás a katolikus templomokban. A papok két kereszbe tett gyertyát tartanak a hívek álla alá, és imádkoznak, hogy elkerüljék őket a torokbetegségek.

Szent Balázs volt a diákok pártfogója is. Ezen a napon az iskoláskorú gyerekek csoportokba verődve házról házra jártak, énekeltek, köszöntőt mondtak. Iskolába hívták a kisebbeket, és adományt gyűjtöttek.

falt_gergelyjaras.jpg

 

Balázs napján a szőlősgazdák szőlőjük négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét, hogy szőlőéréskor Szent Balázs zavarja el a madarakat, nehogy kárt tegyenek a termésben.

Időjóslás is fűződik ehhez a naphoz: ha ekkor esik az eső, jég veri el a termést.

 

Február 6. - Dorottya napja

Igazi időjósló napnak tartották. A régi népi megfigyelések szerint, ha Dorottya napján fagy, akkor Julianna napjára megenyhül az idő.

"Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja"

 

Február 11. - A betegek világnapja

1993 óta, II. János Pál pápa kezdeményezésére, február 11-e a betegek világnapja. E jeles nap eredete ahhoz a történethez kapcsolódik, mely szerint közel 160 éve ezen a napon Lourdes-ban megjelent a Szűzanya (Jézus édesanyja) egy Bernadett nevű 14 éves francia lánynak és meggyógyította őt.  E nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét beteg társaik segítésére, szenvedéseik enyhítésére.

 

Február 14. - Bálint napja

Számos helyen az első tavaszi napként tartják számon ezt a napot. A néphit szerint ez a nap a legalkalmasabb a "tyúlültetésre". A kotló alá 17, 19 vagy 21 db tojást tesz a gazdaasszony. Fontos, hogy a tojások száma páratlan legyen, mert így a tyúkanyó könnyen tud megfelelő fészekaljat formálni.

Bálint napján megszólalnak a verebek is, jelzik a tavasz közeledtét. Debrecen környékén úgy tartják, hogy ezen a napon választanak párt maguknak.

A Bálint-napi időjárásból következtettek a várható termésre. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. Szívesen ültettek facsemetét e napon, mert a hiedelem szerint hamarabb megerősödött.

 

 

Február 16. - Julianna napja

Általában ilyenkor már melegebbre fordul az idő. A népi megfigyelés szerint azonban e napon gyakrabban havazik. A nagykőrösi hiedelem szerint:

"Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt." vagy "Julianna megrázta a dunnáját."

 

Február 19. - Zsuzsanna napja

Ezen a napon várták az emberek, hogy megszólaljon a pacsirta, mert az a tavasz közeledtét jelezte. Ha viszont a madár alacsonyan szállt, akkor még tovább tartott a hideg.

 

Február 24. - Mátyás napja

A néphit szerint, ha Zsuzsanna nem vitte el a havat és a jeget, akkor majd Mátyás elviszi azt. Ezért Jégtörő Mátyásnak is nevezik ezt a napot. A százesztendős kalendárium szerint:

"Mátyás a szűre ujjából ereszti ki a tavaszt."

A népi megfigyelés pedig így szól:

"Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." 

Egy másik ismert szólás szerint:

Mátyás, Gergely két rossz ember."

Ez arra utal, hogy ezeken a napokon nagyon hideg szokott lenni.

A néphit szerint a hideg idő jó termést, a szeles idő kevés tojást jelez. A halászoknak is nagyon fontos e nap, mivel ekkor kezdődik a csukák ívása.

74_sorvalaszto.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkahonapok.blog.hu/api/trackback/id/tr1214698368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása