Környezetvédelmi hónap - márc.22-ápr.22.
2019. március 18. írta: Szigetvári~Takács Magdolna

Környezetvédelmi hónap - márc.22-ápr.22.

A Víz Világnapja, A Föld Órája, A Föld napja

A Víz Világnapja - március 22.

Ezzel a nappal veszi kezdetét a környezetvédelmi hónap, amely április 22-ig, a Föld napjáig tart. Ez a hónap a környezet megóvására figyelmezteti az embereket. Egyik legfontosabb kincsünk a víz.

Manapság természetesnek vesszük, hogy amikor megszomjazunk, csak kinyitjuk a csapot és ihatunk is, vagy bármikor vehetünk egy hűsítő zuhanyt, ha melegünk van. Azonban a golbális (világméretű) felemelegedés, az emberiség gyarapodás és a pazalás miatt egyre kevesebb a rendelkezésre álló édesvízkészlet. Ezért nem mindegy, hogyan gazdálkodunk vele. Március 22-én világszerte számos rendezvényt szerveznek, hogy felhívják a víz alapvető szerepére a figyelmet. world-water-day-vector-art_gg60444314.jpg

"Víz! Se ízed nincs, de színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: magaz az élet vagy."

(Antoine de Saint -Exupéry)

toolkit-graphic-lg.png

 

Bolygónk mintegy háromnegyedét víz borítja. Ennek azonban csak a töredéke, mindössze 2.5%-a számunkra is felhasználható édesvíz. A többit a tengerek, óceánok teszik ki. Ez utóbbiak sem ivóvíznek, sem öntözéshez nem felelnek meg közvetlenül a magas sótartalmuk miatt.

Hogyan takarékoskodhatsz a vízzel?

-Zárd el a csapot, amíg fogat mosol.

-Kádfürdő helyett zuhanyozz.

-A csöpögő csapot javíttassátok meg.

-Gyűjtsétek össze az esővizet, és öntözzetek azzal.

-Hívd fe a családtagjaid figyelmét arra, hogy ne mosogassanak folyó vízben.

333-415x219.png

 

A Föld Órája - március 30.

A kezdeményezést a WWF indított, amely a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete.

Mit kell tenned ezen a napon?

20 óra 30 perckor egy órára kapcsold le a világítást, és áramtalanítsd az elektromos eszközöket az otthonotokban. Gyújtsatok gyertyát és beszélgessetek.

A FÖLD ÓRÁJA ESKÜ

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogysztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm. Március 30-án este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges világítást, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

fold_oraja.png

A Föld Óráján már számos rekord megdőlt. Összesen 188 ország csatlakozott a kezdeményezéshez., Egyszerre kapcsolták le a fővárosokban lévő nevezetességek díszvilágítását. Olyan építmények sötétültek el, mint például a

párizsi Eiffel torony

fold.jpg

a londoni Big Ben

earth-hour.jpg

az egyiptomi piramisok

eh_pyramids_255497.jpg

 

a Sydney-i Operaház

4_1.jpg

 a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor

earth_hour_02.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkahonapok.blog.hu/api/trackback/id/tr4614725751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása